Dijital pazarlama yaparak para kazanma, son dönemlerin popüler işlerinden biri haline gelmeye başladı. Diğer işlere göre sermaye gerektirmeyen ya da az sermaye ile para kazandıran işler arasında olması tabi ki bu sektörün daha canlı hale gelmesini etkiledi.
Bugün milyonlarca kullanıcının erişimine açık olan dijital ortamda, çeşitli ürün ve hizmetlerin tanıtılması dijital pazarlama olarak isimlendirilmekte. Dijital pazarlama faaliyetini geniş kapsamlı bir iş kolu olarak tanımlayabilmek mümkün. Mobil cihazların sağladığı erişim kolaylığı ile internetin bir araya gelmesi, pazarlama ve ticaret anlayışının farklılaşmasını da beraberinde getirdi.
Makaleden Başlıklar
Dijital pazarlama esasen, arama motoru, mobil uygulamalar, sosyal medya platformları gibi pek çok farklı kanal aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Dolayısıyla internet bağlantısının var olduğu her kanaldan dijital pazarlama gerçekleştirebilmek, bu kanalları çeşitli satış ve reklam stratejileri geliştirerek para kazanma aracı olarak kullanmak mümkün. Dijital pazarlama kavramının temeli 1990 yılına dayanıyor. İlk tıklanabilir banner ise 1994 yılında yayınlandı.
İlginizi Çekebilir: Bloggerlik Yaparak Para Kazanma
Dijital pazarlama kavramının tam olarak ne işe yaradığını, hangi hedeflerle kullanılabileceğini bilmek e-ticaret girişimcileri için oldukça önemli bir konu. Dijital pazarlama teknikleri sayesinde, potansiyel müşterileri kitleniz için daha etkileyici olabilir ve bu kitleye çok daha hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.
Daha fazla satış yapmak ve marka bilinirliğinizi artırmak için gerekli olan, sizin için doğru kitleye dokunabilmektir. Dijital pazarlamada, reklam kitlenizi belirleyebilme, dolayısıyla belli bir kitleye hitap edebilme şansınız bulunur. Reklam performansları ölçülebilir olduğundan doğru kitleyi belirleme gibi bir imkanınız da vardır.
e-ticaret yoluyla ürün ve hizmetlerini pazarlayan binlerce site bulunmakta ve bu sitelere her gün bir yenisi eklenmekte. Dolayısıyla bir dijital pazarlama yöneticisi, e- ticaret girişimcilerinin fazlasıyla ihtiyaç duyduğu çalışan grubunda yer alıyor. Yazımızın devamında dijital odaklı bir pazarlamacı olabilmek için sahip olmanız gereken niteliklerden bahsedeceğiz.
Dijital pazarlamayı sürekli bir meslek haline getirmek istiyorsanız öncelikle istatistik alanında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu alanda bilgi sahibi olmak size güçlü bir veri analizi yeteneği katar.
Bunun yanı sıra çalışmak istediğiniz e-ticaret firması için kabul gören bir çalışan olmak adına, arama motoru optimizasyonu konusunda bilgi ve deneyim sahibi olmanız da gerekir. Yurtdışında en az üç yıllık dijital pazarlama deneyimi bulunan çalışanlar e-ticaret firmaları tarafından çok daha fazla tercih ediliyor.
Güçlü yazılı ve sözlü iletişim becerisi ve kanıtlanmış metin yazarlığı deneyimi, yaratıcılık vehikaye anlatma yeteneği, tasarım becerileri, sosyal medya ve iletişim yönetimi becerileri, temel HTML, CSS ve JavaScript kullanımını içeren teknoloji becerileri, marka yönetimi becerisi gibi konular bir dijital pazarlama yöneticisinde aranan nitelikler arasında yer alıyor.
Kısacası dijital pazarlama sektörüne yeni adım atmış bir firmayı bir sonraki adıma taşıyacak ve firmayı dijital ortamda yönlendirebilecek teknik bilgi birikimine sahip olmanız gerekiyor.
İlginizi Çekebilir: Sosyal Medyadan Para Kazanmak
Bir dijital pazarlama yöneticisinin iş tanımının aslında oldukça geniş ve ayrıntılı olduğunu söyleyebilmek mümkün. Firmanın dijital ortamdaki varlığının sorumluluğunu tümüyle üstlenebilecek bir deneyime sahip olmanız gerekiyor. Peki, bir dijital pazarlama yöneticisinin iş tanımında neler yer alıyor?
Pazarlama stratejisinin tasarımı, uygulanması ve sunumu gibi konularda firmanın satış ve pazarlama müdürü ile birlikte çalışmanız gerekir. Dijital pazarlama yöneticisi olduğunuzda, firmanın hedef pazardaki görünürlüğünü sağlayacak bu konular ile ilgili satış ve pazarlama müdürüne çeşitli sunumlar ve raporlamalar yaparsınız.
Hedef müşterilere erişim sağlamanın yanı sıra mevcut müşterileri elde tutmak da oldukça önemlidir. Bunun için sizden etkili pazarlama stratejileri geliştirmeniz beklenir.
Firmanın sitesine yeni müşteriler çekmek için ve müşteri profilini dönüştürmek için kampanyaların tasarlanması ve yönetiminden de sorumlu olursunuz.
Temel performans göstergesi (TPG) raporlama yapabilmeniz en önemli sorumluluklarınızdan biridir. Reklamların ve geliştirmiş olduğunuz stratejilerin ne denli işe yarar ve etkili olduğunu TPG raporlama yaparak ortaya koyabilmeniz mümkün olur.
Firmanın iş stratejisini destekler nitelikte bir çalışma performansı göstermenin yanı sıra, kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve potansiyel müşteri kitlesinin davranışları hakkında fikir sahibi olmak için dikkatli bir çalışma performansına ihtiyacınız olacaktır.
Firmanın iç ve dış kaynaklarla bağlantısını sağlayabilmeniz ve bunun yanı sıra firmanın kilit ortaklarıyla olan ilişkilerini yönetmeniz de firma beklentileri arasında olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Sermayesiz İş Fikirleri