arama


Önemini Yitiren 6 Meslek

Önemini Yitiren 6 Meslek
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • neisyapsam neisyapsam

Bazı meslekler asrın şartlarına dayanamayıp değerini kaybetmiştir. Bu mesleklerden günümüzde çok az bulunmaktadır. Hatta yok denecek kadar kaldı da diyebiliriz. Önemlerini yitirmelerinin nedeni ise artık günümüzde o mesleklere ihtiyaç duyulmaması ve onların yerine makineler yani yapay zekalar kullanılmasıdır. neisyapsam.com ekibi olarak sizler için önemi yitirmiş 6 mesleği derledik.

1.Kalaycı

Bakır kapları paslanmaya ve dış tesirlere karşı korumak için kalay ile kaplayan kişilere kalaycı denir. Kalaycının en çok kullandığı malzemelerden biri tuz ruhudur. Kalaylanacak bakır kaplara ve kaynaklanacak satıhları silmek için tuz ruhu kullanılır. Kalaycılık oldukça zor ve tehlikelidir. Tuz ruhu, insan vücuduna ciddi zararlar vermektedir. Akciğerlere ve derilere olumsuz etki yapmaktadır. Bu yüzden kalaycılık önemini yitirmiştir.Kalaycılık mesleği yerine özel makinelerle iş devam etmektedir.

 

2.Urgancı

 

Urgan yapan ve satan kişiye urgancı denir. Urgan ise pamuk,kenevir, jut ve keten gibi doğal liften veya polyester ve poliamid gibi sentetik liften yapılır. Şu an değerini kaybetmiş olsa da tarihi Antik çağa kadar uzanmaktadır. Urgancılık mesleğinin günümüzde yapılmamasının sebebi ise sanayinin gelişmesidir. Artık urganlar,mekanik olarak üretilmektedir.

3.Bezzaz

Osmanlı zamanında kumaş ve bez satan esnaflara bezzaz deniyordu. Bu tarihi meslek günümüze kadar gelmiştir. Ancak bu zaman içerisinde büyük değişikliklere uğramıştır. Halk dilinde bedestan ya da bedesten olarak da bilinmektedir. Kumaşların çeşidine göre de ayrı isimler söylenmiştir. Çok değerli kumaş satanlara üstüfeci, kadifeci, dibacı ve atlasçı denilmiştir. 19.yy’da bez ticaretinin büyük çoğunluğu İngiliz üreticilerinin eline geçmiştir.Türkiye’de ise artık makinelerle yapılmaktadır.

4.Sepetçi

İnce söğüt, saz, bodur dalları, kamış, saman sapı, sorgun ağacı, hint kamışı, naylon ve rafta gibi birçok malzemeyi örerek değişik modeller de sepet yapan kişilere sepetçi denmektedir. Eski zamanlar da bahçıvanlık, balıkçılık, arıcılık ve bağcılık çok popüler mesleklerdi. En çok kullandıkları malzeme ise sepetti. Dolayısıyla sepetçiler de çok iş yapar ve kazanç sağlarlardı. Ancak günümüzde çok az sepet üretilmektedir. Bunun nedeni ise sepetin çok kullanılmamasıdır. Üretilen sepetler de makinelerle yapılmaktadır. Bilecik’te bu mesleği yapan birkaç usta bulunmaktadır.

5.Macuncu

Çocukluğun en unutulmazları arasında manilerle sokaklar da gezen ve tüm çocukların sevgisini kazanan macuncular vardır. Renkli şekerleri çubuğa dolayarak çocuklara verirlerdi. O macunların tadı da bir başkaydı. Ama maalesef ne macun, ne macuncu ne de dillerinde eksik olmayan maniler kaldı. Her ne kadar günümüzde değerini kaybetse de özledildiğini de söyleyebiliriz.

6.Nalbant

Adından da anlaşılacağı üzere atlara nal çakan kişilere nalbant denir. Günümüzde eskisi gibi olmasa da hala nalbant mesleğinin yapanlar vardır. Ancak daha çok ek iş olarak yapılmaktadır. Eskiden ulaşım, hayvanlarla sağlanırdı. Arazi koşullarında hayvanın ayaklarının kötü olmaması için nal çakılırdı. Artık günümüzde otomobil, tren, uçak ve metro gibi ulaşım araçları bulunmaktadır.Şimdiler de ise çiftliklerdeki ya da yarışlardaki atlar için nalbantlar çalıştırılmaktadır. Ancak bu çok nadir görülen bir durumdur.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI