arama


 Mantar Yetiştirme Sektöründe İş Fikirleri

Mantar Yetiştiriciliği
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • neisyapsam neisyapsam

Yeni iş fikirleri arayan girişimcilerin son yıllarda en çok tercih ettiği iş mantar yetiştiriciliğidir.

Yüksek protein miktarı sebebiyle yaygın bir şekilde tüketilen mantar üretimi çiftçilerin ve girişimcilerin dikkatini çekmektedir. Mantar yetiştiriciliği işini yapabilmek için küçükte olsa bir alana ihtiyacınız olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Ayrıca  bu tarz işler için en önemli olay sabır, üç günde verdiğim parayı çıkarayım tarzında bir yaklaşım bu meslek için uygun değildir.

 

Mantar Yetiştirme’ye Başlamadan Önce

 

Ek gelir elde etmek isteyen girişimcilerin işe başlamadan önce dikkat etmesi gereken en önemli nokta konpost oluşturmaktır. Bu işlem teknik bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Bu sebeple başlangıç olarak güvenilir kaynaklardan konpost tedariki sağlayabilirsiniz. Konpost oluşturmayı basit görüp yapmaya çalışmak size zaman ve para kaybına sebep olmakla beraber motivasyon kaybınada sebebiyet verebilir. 3 ila 6 ay arasında hazır konpost ile yapılan çalışmaların ardından kendi konpostunuzu üretmeye başlayabilirsiniz.

 

Mantar Yetiştiricilerine Tavsiyeler

 

Mantarlar genel olarak nemli ortamlardan hoşlanırlar bu sebeple yetiştiricilik yapacağınız alanın az güneş alan rutubetli bir ortam olmasına dikkat ediniz, eğer hobi olarak yapacaksanız suya erişimin kolay olduğu gölgelik alanları tercih etmenizi öneririm. Bu işten para kazanmayı düşünüyorsanız bu işe emek ve zaman harcamanız gerektiğini unutmayın, uygun nem ve ışık şartlarını yetiştireceğiniz mantarın cinsine göre ayarlamanız gerekiyor.

 

Yetiştiricilik yapacağınız kısmın nemini, ışığını ve havalandırmasını ayarlaya biliyor olmalısınız. Herhangi bir durumda azaltmak veya artırmak gerekebilir. En uygun şekilde yetiştiricilik yapacağınız alanlar arasında kullanılmıyorsa evinizin bodrumu, seralar veya belli mevsimlerde boş kalan soğuk hava depolarını tercih edebilirsiniz. Mantarların asıl gıdasının oksijen olduğunu unutmayınız. Mantarlar oksijen alıp karbondioksit vermektedirler bu sebeple havalandırma yapılmayan ortamlarda içerinin oksijen miktarı düşecek buda mantarlarınızın ölmesine sebebiyet verecektir böyle bir olay yaşamamak için havalandırmaya çok önem vermeniz gerekmektedir. Mantar yetiştiriciliğinden para kazanmak istiyorum diyorsanız bu tavsiyelere muhakkak uymanız gerekmektedir.

Mantar Yetiştiriciliğini Ticari Olarak Yapmayı Planlayanlara Öneriler

 

Bu işe başlamadan önce yaptığınız araştırmaların yanında işe başladığınızda da tecrübeli üreticilerden ayrıca teknik ekipten destek almayı unutmayın. Mantar yetiştirilecek alında ısı izolasyonu, havalandırma, ısıtma veya soğutma ve nem seviyesine müdahale edebileceğiniz teknik ekipmanların kurulu olması gerekmektedir. Bunlar için havalandırma, soğutucu, termometre, higrometre ve su atan pompa, Pülverizatör zaman saati gibi bazı önemli makine ve aletlere ihtiyaç vardır.

İşletme içinde ki havalandırma sistemi muhakkak otomatik şekilde çalışan bir sistem olmalıdır.

 

Hangi Tür Mantar Yetiştirilebilir

 

Mantar yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen iki çeşit mantar vardır. Kültür mantarı ve İstiridye Mantarıdır.

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği: Süpermarketler de görülen kültür mantarları hem tüketici, hem üretici kanadında en çok tercih edilen mantardır. Fakat kültür mantarlarının üretimi için sağlam bir altyapı gerekmektedir buda yatırımcıların sağlam bir sermayeye sahip olması gerektiğini göstermektedir.

 

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği: Uygun şartlar sağlanması takdirde uygun bir maliyetle üretilebilir, bölgesel olarak bulacağını malzemeler ile tüm gereksinimi karşılayabilirsiniz. 10 – 25 derece geniş bir sıcaklık aralığında yaşayıp üretilebilir. Hobicilik veya küçük çaplı yatırımlı girişimcilerin tercihidir.

 

Kanuni Konular

 

Mantar yetiştiriciği yapacakların zirai deftere kayıt olmaları gerekmektedir.

Mantar yetiştiriciliği ile ilgili geçici vergi beyannamesi ya da vergilerinizi ödeyeceğiniz aylık periyotları belirlemek adına bu ticaret faaliyeti içinde ayrı bir defter tutulması gerekmektedir.

Ayrıca üretimin yanında mantar satışı yapmayı da planlıyorsanız bunun için faaliyet defterine bu konuyu geçirmeniz yasal bir zorunluluktur.

 

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

  • RAMAZAN
    5 sene önce

    KÜLTÜR MANTARI USTASIYIM ÜCRETLİ TELEFONDA DANIŞMANLIK YAPIYORUM WATSAPDAN YAZARSANIZ ÜCRET TALEP ETMİYORUM.
    ÇADIR KURULUMU ANAHTAR TESLİM YAPIYORUM.
    0530 320 73 14
    YURT DIŞI İŞLERİNE AÇIĞIM.

    30
    yorum beğen