İşletme nasıl kurulur sorusu basit gibi gelse de aslında işin püf noktalarını bilmeden hareket etmek, zarardan başka bir şeyle sonuçlanmaz.
Kendi işinin patronu olmak ve kendi çalışma programının sınırlarını belirlemek pek çok kişinin hayalidir. Bu sebeple özellikle girişimcilik ruhu taşıyan pek çok kişi için küçük bir işletme kurarak işe başlamak ve büyümek ideal senaryodur. Çalışmalarınızı sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz bir faaliyet alanının sınırlarında sürdürmek için kendi işletmenizi kurarak ilk adımı atabilirsiniz. Çok ihtiyaç duyulan bir hizmeti pazarlayarak ya da satmak için benzersiz ürünler tasarlayarak kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Gelişmek için doğru stratejileri tercih ettiğiniz sürece bu adımın sizden bir götürüsü olmayacaktır.
Fakat çoğu zaman kendi işinizi kurmak için tam teşekküllü ve doğru işleyen bir plan oluşturmanız zordur. Bu noktada karmaşa yaşıyor olmanız son derece doğaldır. İşletme kurmak isteyen kişilerin, işletme vergilerinin yönetimi, işletme üzerinden para kazanmaya başlamadan önce geçilmesi gereken yasal çemberler ve bunun gibi pek çok konuda dikkatli davranmaları ve ayrıntılı bilgi sahibi olmaları gerekir.
Makaleden Başlıklar
Bir girişime atılmadan önce kabullenmeniz gereken en önemli nokta, yapacağınız iş ne olursa olsun çok fazla yardıma ihtiyacınız olduğudur. İşletmenizde farklı farklı rolleri üstlenebilecek güvenilir adaylarla bir araya gelmek ilk aşamada sizin için özellikle korkutucu olabilir. Bunun için farklı kariyer platformlarındaki adayları değerlendirerek işe başlayabilirsiniz. İşletmeniz için ihtiyaç duyduğunuz çalışanları hedefleyen iş ilanları oluşturabileceğiniz pek çok güvenilir dijital platform bulunmakta.
Bir işletme kurmadan önce iş fikrinizin yeterince sağlam olup olmadığını enine boyuna düşünüp değerlendirmelisiniz. Sunacağınız hizmetin ne denli ihtiyaç dahilinde olduğu veya ne denli kabul göreceği, yani işinizin tutup tutmayacağı konularını düşünmeniz gerekir. Yeni bir işe başlarken, ne yapmak istediğiniz ile ilgili genel bir fikriniz olsa da fikrinizi detaylandırmak başarıyı yakalamanız açısından çok önemlidir. Zihninizde işin ayrıntılarını tanımlamak işin artı ve eksilerini değerlendirmeniz konusunda da yardımcı olacaktır. Bu gibi değerlendirmeleri yaparken sektör trendlerini araştırmalı, marka liderlerinin davranışlarını incelemeli ve potansiyel rakiplerinizi göz önünde bulundurmalısınız.
İşletme kurmak istediğinizde geliştirip detaylandırdığınız fikri, size rehberlik etmesi açısından profesyonelce hazırlanmış bir iş planına dökmeniz bir sonraki adımdır. Küçük işletmenizin planı, zaman çerçevesi, hedefler, maliyetler ve harcamalar gibi noktaları içermeli ve yeni işinizin her ayrıntısını özetleyecek biçimde hazırlanmalıdır. Bu iş planı pazar araştırmalarını da içermelidir.
Detaylı bir iş planı hazırlamanız, bu alanda ne durumda olduğunuzu ve kendinizi hangi noktaya taşıyabileceğinizi görmenizi sağlar. Kendinize güvendiğiniz noktada bir sonraki adım olarak şirketinizi kurabilirsiniz. Ancak şirketinizin hangi tüzel kişiliği temsil edeceğine karar vermeniz gerekiyor. Bir şirket kurarken şahıs şirketi, limited şirket, anonim şirket gibi seçenekler karşınıza çıkar. Bu seçenekler vergi ödeme biçiminiz başta olmak üzere mali ve kişisel durumunuz üzerinde doğrudan etkilidir. Yasal yükümlülükleriniz açısından hangi yasal yapının işiniz için daha uygun olacağını belirlemeniz gerekir.
İlginizi Çekebilir: Sermayesiz Açabileceğiniz İş Fikirleri
Bir şirket kurduğunuzda, yasal olarak faaliyet gösteriyor olmanız için devlet tabanlı bir kayıt oluşturmanız şarttır. Şirketinizi şehir yönetimine kaydettirdiğinizde bir vergi levhası sağlamanız söz konusu olur. Bu şekilde işinizi yasal olarak yürütebilmeniz ve vergi beyanında bulunabilmeniz mümkün olur.
Yeni bir marka oluştururken, işin en heyecan verici ve eğlenceli tarafı markanın tasarımını oluşturma kısmıdır. Öncelikle şirketiniz için eğlenceli ve akılda kalıcı bir isim belirlemelisiniz. Bir tasarımcı olmasanız bile çeşitli dijital tasarım platformları akılda kalıcı ve etkileyici logo tasarımları oluşturabilmenizi mümkün kılıyor. Şirketinizin ulusal pazarda nasıl bir logo ile yer alacağını bu şekilde belirleyebiliyorsunuz.
İşletmenizin webte yer alması marka bilinirliğini artırmanın olmazsa olmazlarından. Ancak bir web sitesi kurmak sizi fazlasıyla düşündürüyor olabilir. Bu noktada, web sitesi oluşturmak için sıfırdan başlamak zorunda olmadığınızı, size çalışır durumda olan bir web sitesi teslim edebilecek onlarca web sitesi oluşturucudan yardım alabileceğinizi bilmelisiniz. Web sitenizin temasını seçebileceğiniz ve sitenin ihtiyaçlarını tamamlayarak kullanışlı formlar oluşturabileceğiniz WordPress gibi uygulamalar bulunmakta. Ayrıca siteniz için ürün ve hizmet tanıtımı gibi etkili içerikler hazırlayarak arama motoru optimizasyonu sağlayabilecek şirketlerden de destek alabilirsiniz.
İşinizi özel hayatınızdan ayırmak adına özel varlıklarınızı güvence altına alıp yönetebileceğiniz bir banka hesabı açmanız doğru bir tercih olacaktır. Bu ticari banka hesabını, işletmenizin satışları ve harcamaları için ayırmanız gerekir. Bu hesap, tüm işletme finansmanını tek bir noktada görüntüleyebilmenizi ve düzenli tutmanızı da sağlar.
Markanızın dijital pazarda görünürlüğünü sağlamanın ilk adımı, insanların ürün ve hizmetleriniz hakkında daha fazla bilgi alabileceği bir web sitesi oluşturmaktır. Web sitenizi oluşturduktan sonra daha fazla marka bilinirliği için çeşitli sitelerde reklam vermeye başlayabilirsiniz. Reklamlarınızı çok basitçe tasarlamanızı sağlayan kullanışlı uygulamalar mevcut. Bunun için en mükemmel ürününüzü seçip logonuzu yüklemeniz yeterli olacaktır. Ardından çok geniş bir hedef müşteri kitlesi belirleyebilir ve bu kitlenin ürün reklamlarınız ile karşılaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde markanız sayısız kişi tarafından keşfedilecek ve içlerinden pek çoğu müşteriniz olacak.
İlginizi Çekebilir: Evden Para Kazanmak İçin 5 Karlı İş Fikri | 2022
İşletmenizi güvenilir bir marka haline getirmenin en kolay yollarından biri sosyal medya kanallarını kullanmaktır. Facebook, Instagram ve Twitter gibi kanallar takipçileriniz ile iletişim kurmanızı kolaylaştırır. Ürünlerinizi inceleyen herhangi biri, ürünleriniz ile ilgili soru sormak için metin ve mesajlaşma yoluyla erişebilirlik sağlayan bu kanalları tercih edebilir. Bu şekilde şirketinizin daha itibarlı ve güven veren bir profil çizmesi mümkün olur. Bunun yanı sıra sosyal medya üzerinden reklam kampanyaları oluşturabilmeniz de mümkündür. Bunun için de kullanışlı dijital araçlar mevcuttur ve oldukça kolay biçimde reklam şablonları oluşturabilmeniz mümkündür. Sosyal medya, marka itibarı inşa etmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır.
Şirketinizi tam bir işletme kılacak olmazsa olmazlardan biri de elbette şirkete ait bir telefon ağının varlığıdır. Tüm işlerinizi kişisel telefonunuz üzerinden halletmeniz, şirketinizin prestiji açısından uygun değildir. Bunun için gerekli yerlere başvuru yaparak anket, canlı sohbet ve müşteri hizmetleri gibi özellikleri bulunan bir telefon sistemi oluşturmalısınız. Bu sayede müşterilerinize gerçek zamanlı destek vermeniz mümkün olur.
Çoğu zaman kendi işinizi kurarken elinizde yeterli sermaye olmaz ve kredi çekmek durumunda kalırsınız. Ancak kredinin tek finansman seçeneği olmadığını bilmelisiniz. Devlet tarafından sunulan iş hibeleri, yatırımcı seçenekleri ve kitle fonlaması gibi finansman seçeneklerinin size uygun olup olmadığını mutlaka araştırmalısınız. Bu tip finansman destekleri işinizi çok daha emin adımlarla bir sonraki noktaya taşımanızı sağlar. Pek çok işletme varlığının ilk yıllarında kar etmez. Bu açıdan doğru finansman seçeneklerini değerlendirmek sizin için bir fırsat olabilir.
İşinizi kurmadan önce e-ticaret sitesi platformlarını okuyabilir hatta bu konuda yazılmış ticaret kitaplarını okuyabilirsiniz. Bu tip kitaplar çeşitli stratejiler geliştirmeniz açısından da faydalı olacaktır. Hemen hemen her işte olduğu gibi çalışmalarınızın karşılığını net bir şekilde görmeniz zaman alabilir. Bu yüzden en küçük başarınızı bile bir kutlama fırsatı olarak değerlendirmeli ve başarılarınızı ödüllendirmelisiniz.
İlginizi Çekebilir: Az Sermayeli Girişimciler İçin İş Fikirleri