Bilindiği üzere TBMM genel kurulunda kabul edilen çevre kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun kapsamında 01.01.2019 tarihinden itibaren marketlerde eşyalarımızı koymak üzere aldığımız plastik poşetler ücretle verilecektir.
Çevre ile ilgili bu kanunda amaç elbetteki çevrenin korunmasıdır. Plastik poşetler ücretli hale getirilerek daha az kullanılması hedeflenmektedir. Böylece müşteriler poşete para vermemek için daha az kullanacaklardır. Öncelikle şunu belirtelim ki doğanın korunması hususunda atılan her adımın destekçisiyiz. Geleceğimiz için, doğaya zarar veren plastiklerin tamamıyla yok edilmesini savunmalıyız. Ancak işin başka bir boyutu da vardır. İnsanlar marketlerden alışveriş yaparken aldıkları eşyalar bazen 20 poşete dahi sığmaz. Bu durumda eşyalarını nasıl taşıyabilir? Bez fileler şimdiden piyasaya çıktı diyeceksiniz ancak insanlar marketlere her zaman hazırlıklı gitmez ki. Gittiği her yere Filesini nasıl götürsün.
Plastik poşet yasası tüketicilerin pek hoşuna gitmedi. Müşteriler eşyalarını taşımak için yine poşet kullanıyor hem de poşet başına 0.25 vererek. Bu durum şimdilik sadece tüketicilerin zararına görünüyor. Keşke Plastik poşet yasası hazırlanırken tüketiciler de düşünülseydi. Belki o zaman tüketicilere zarar vermeden poşetleri hayatımızdan çıkartmanın başka bir yolu bulunurdu. Plastik poşet yasası yürürlüğe girdiği andan itibaren çok konuşuldu. Sosyal medyada çokça alay konusu edildi hatta eğlenceli videolar hazırlandı bununla ilgili.
Bir plastik poşetin doğadan tamamen temizlenmesi için karada 800 yıl, denizde ise 400 yıl geçmesi gerekir. Bu süre zarfında doğaya ciddi zararlar verir. Denizlere atılan plastik poşetler bir çok deniz hayvanının yaşamını yitirmesine sebep olmaktadır. Aynı şekilde karada da atıldığı yere ciddi zarar vermektedir. Onun için plastik poşetlerin kullanımının tamamen engellenmesi gerekir ya da geri dönüşümü için gerekli tedbirlerin alınması gerekir.
Tüketiciye maddi olarak yük olmadan plastik poşetlerin kullanımını azaltmak elbette mümkündür. Hatta plastik poşetleri yeni bir iş alanına çevirmek de mümkündür. Tüketicilerden fazla para almaktansa poşeti kullanıp geri getirene poşet başı 0.25 kuruş verilse iddia ediyoruz çevrede bir tane dahi poşet bulamazdık. Bu durumda marketten alınan poşet tekrar iade edilirse ücreti geri verilir denseydi hem insanlar ihtiyacını görecekti hem de plastik poşetler geri dönüşüm için tekrarda toplanırdı. Bir de dışarıya atılmış her poşet için 0.25 kuruş ödenseydi bir çok insan poşet toplayarak gelir elde edebilir bu sayede çevre temizliğine de katkı sağlayabilirdi.
Tekrardan belirtelim ki plastik poşetler dünyamıza ve dünyadaki tüm canlılara zarar verdiği için kulanımını olabildiğince azaltmamız gerekir. Fakat bu yönde devletin alacağı tedbirler halkın gözüyle bakılarak alınırsa hem halk memnun edilir hem de çevre korunmuş olur.