arama


Evde Dikim Yaparak Para Kazanma, 6 Adımda Dikim Yapmak

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Selenay Kazan Selenay Kazan

Dikim yapmak her kadın elinin az da olsa yatkın olduğu bir iştir. Dikiş yapmak deyince gözünüz korkabilir fakat doğru adımlarla ilerlediğiniz zaman dikiş yapmayı, işten çok hobi olarak yapmaya başlayacaksınız.

evde dikim yapmak

Dikiş yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu adımları doğru bir şekilde takip ederseniz eğer dolabınız kendi tasarımlarınızla dolup taşacaktır. Hiç dikiş yapmamış, eli iğne dahi tutmamış hanımların çok daha dikkatli olmaları önerilir. İlk olarak teyel işlemi dediğimiz kabataslak bir çalışma vardır. Teyel yapmayı pratik bir hale getirdikten sonra kumaş seçimi, kalıp çıkarma ve son olarak overlok ve dikim aşaması sırasıyla takip edilir.

Dikmek istediğiniz modelin kumaşını doğru seçmeye özen gösterin. Aksi takdirde, yanlış kumaş seçimi sonucunda dilediğiniz tasarımı çıkaramayabilirsiniz. Bu sebepten dolayı kumaş tercihinde oldukça dikkatli olmalısınız. İsteğe bağlı olarak fermuar, düğme veya kullanmak istediğiniz herhangi bir aksesuarı temin edip aşağıdaki adımları takip ederek dikime başlayabilirsiniz.

1- Doğru Kumaş Seçimi

doğru kumaş seçimi

Karar verdiğiniz modele uygun kumaş seçimi oldukça önemlidir, mesela, bir kaban dikmek istediğiniz zaman, ince salaş kumaşlar tercih ederseniz kaban modelinden çok hırka ortaya çıkacaktır. Bu sebepten dolayı daha çok tok duruşlu kumaşlar tercih etmeniz gerekir. Mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak kumaş seçimi yapmanız çok daha doğru olacaktır.

2- Kalıp Çıkarma ve Kesimi

kalıp çıkarma ve kesimi

Kalıp çıkarmak zor gibi görünse de ince detayları bildikten sonra çok kolay bir şekilde kalıp çıkarabilirsiniz. Kalıbını beğendiğiniz herhangi bir kıyafetinizi dikey olarak ikiye katlayın ve ikiye katlamış olduğunuz kumaşınızın üzerine yerleştirin. Ardından kumaş tebeşiri ile 2 cm bırakarak kıyafetinizin kalıbını kumaşa çizin. Tüm detayları doğru bir şekilde çizdikten sonra çizdiğiniz yerlerden dikkatli bir şekilde kesim işlemine başlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise keseceğiniz kumaşı dikey değil yatay olarak katlayıp, katladığınız kısma sıfır gelecek şekilde yerleştirmektir. 2 cm ileriden çizmenizin sebebi ise dikiş payıdır. Dikiş yapığınız zaman 2 cm bırakacak şekilde dikmelisiniz. Çünkü bazı kumaşlar overlok isteyebilir bunun için 2 cm pay bırakmak işinizi daha da kolaylaştıracaktır.

Kendiniz kalıp çıkarmakla uğraşmak istemiyorsanız eğer dilediğiniz modelin, dilediğiniz bedeninin kalıbını satın alabilirsiniz.

3- Teyel Yapmak

teyel yapmak

Teyel, iki ya da daha fazla kumaş üzerine yapılan geçici birleştirme işlemidir. Teyelleme genellikle parçaları esas dikime hazırlamak için ön dikiş olarak yapılan, kolayca sökülen bir dikiş türüdür. Terziler, dikim işlemlerini kolaylaştırmak için kesin dikime geçmeden önce teyel ile tutturma yaparlar. Sizde bu taktiği uygulayarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Terzilik tekniği ile dikim yapılırken teyeller ürünün her aşamasında kullanılır. Çünkü kişiye özel çalışıldığı için işaretler ve bu işaretlerin her parçaya taşınması çok önemlidir. Pens kenarlarının birleştirilmesi, etek ucunun kıvrılması, etek ön ortasının belirlenmesi, yakaya tela kaplanması, kavisli hatların işaretlenmesi örnek olarak verilir.

4- Kalıba Uygun Astar Çıkarmak

kalıba uygun astar çıkarma

Astar çıkarmak her model için gerekli değildir fakat dış kıyafet dikimlerinde kesinlikle kullanılması önerilir. Çünkü hem sıcak tutacaktır hem de iç dikişlerin görünmesini engelleyerek kaliteli bir görünüm sağlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise diktiğiniz modelden 1 beden büyük astar çıkarmalısınız. Çünkü astar esnek bir kumaş değildir bu sebepten dolayı dikilip giyildiği zaman çekme yapabilir.

5- Makinede Dikim

makinede dikim

Tüm parçaları teyelledikten sonra prova yapınız. Düzeltilmesi gereken yer varsa eğer makinede dikim yapmadan önce mutlaka düzeltiniz. Çünkü makineye giren modelin sökülmesi çok daha zor olacaktır. Düzenlemeleri yaptıktan sonra teyellediğiniz kıyafeti ters çevirin ve belirtildiği gibi 2 cm bırakarak dikmeye başlayabilirsiniz. Klapa ve yaka dikimi biraz daha dikkat gerektirmektedir. Eğer makinede dikiş yapmakta zorlanıyorsanız eğer dikeceğiniz noktaları belirleyerek, iğneleyebilirsiniz ve diktikçe iğneleri çıkarabilirsiniz. Böylelikle daha kolay bir şekilde dikim yapmanız mümkün olacaktır.

6- Son Dokunuşlar

son dokunuşlar

İstediğiniz modeli ortaya çıkardıktan sonra son eksikleri tamamlamaya başlayabilirsiniz. Kol kıvırma, etek ucu kıvırma, tela yapıştırma gibi son aşamaları da yaptıktan sonra eklenmesi gerekenleri de ekleyebilirsiniz. Mesela düğme, fermuar, broş, püskül, şekilli yamalar gibi eklemek istediğiniz aksesuarları da ekleyerek tasarımınızı tamamlayabilirsiniz.

Hedef Belirleme

hedef belirleyin

İyi bir tasarımcı olmak istiyorsanız eğer öncelikle hedefleriniz olmalıdır. Adınızı duyurun, fiyat belirleyin, geniş bir kitleye hitap etmeye çalışın, dikim yapmayı bırakmayın sürekli pratikler yapın. Sadece belli bir tarz değil sıra dışı, iddialı parçalar da sergileyin. Bu daha fazla dikkat çekecektir ve adınızı duyurmanızda yardımcı olacaktır. Direk büyümek oldukça zordur. Öncelik olarak kendi çevrenize, belirlediğiniz fiyatların biraz daha altından satışlar yapın. Çevrenizde; çevresine yayarak adınız yavaş yavaş büyüyecektir. Adınız büyüdüğünde kendinize bir marka adı seçin ve belirlediğiniz fiyatlar doğrultusunda internet üzerinden veya bir mağaza açarak işlerinizi çok daha büyütebilirsiniz.

 

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI