arama


Senet Nasıl Geçersiz Olur? Hangi Durumlarda

Senetlerin hangi durumlarda geçersiz olduğuna dair bilgiler.
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • neisyapsam neisyapsam

“Senet” kelime anlamı olarak “verilen bir söze karşılık imzalanan sözleşme” anlamına gelmektedir. Günümüzde senet, genellikle ürün alışverişinde kullanılan bir tür sözleşmedir. Her ne kadar eskisi gibi çok fazla kullanılmasa da son dönemlerde son tüketicilere karşı yine de ciddi anlamda kullanılmaya devam etmektedir. Ancak bazı durumlarda senet geçersiz sayılabilmektedir. Peki, senet nasıl geçersiz olur?

Senet, bir ürün satın alırken, borç para alırken veya taksitli alışveriş yaparken yapılan alışverişi hukuki bir zemin üzerine oturtabilmek için senet imzalanır. Senet düzenlemek son derece dikkat gerektiren, yapılan bir yanlışlık durumunda geçerliliğini yitiren bir sözleşme olabildiği için senet hazırlayan kişinin bu konuda son derece dikkatli davranması gerekir.

Bir senedin geçerli olabilmesi için bazı kurallara dikkat edilerek hazırlanması gerekir. Bu konuda Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) belirlediği kriterlere uygun olması gerekmektedir. Peki, senedin geçerli olması için belirtilen kurallar nelerdir?

1- Borçlu ve alacaklı kişinin isminin olması
2- Alacaklı ve borçlunun imzasının olması
3- Ödenmesi gereken tutar
4- Tek kişinin yazısı ile hazırlanmalıdır

Borçlu ve alacaklı kişinin isminin olması

Sahte senetlerle insanları dolandıranların haberleri her geçen gün artmaya devam etmektedir. “Kılıfına uydurmak” tabiri ile eş şekilde düzenlenen senetler, çoğu zaman borçlu tarafından
bilinçsizce imzalandığı için büyük bir borç bataklığına düşülmesi işten bile sayılmaz. Bir senedin geçerli olabilmesi için öncelikle borçlu ve alacaklı kişinin isminin olması gerekir. Aksi halde, düzenlenen senedin herhangi bir geçerliliği söz konusu olmaz.

Alacaklı ve borçlunun imzasının olması

Senet hakkında bilgi sahibi olmayanların genel olarak düştükleri tuzaklardan biri de, “dolandırıcılık” amacı ile senet düzenleyenlerin herhangi bir şekilde alacaklı imzasına yer vermemesidir. Çoğu zaman bu durum hakkında bilgi sahibi olmayanlar, senetten korktukları için senede imza atabilmektedir.

Ancak borçlunun imzası kadar, alacaklı kişinin de imza atması gerekmektedir. Bu yüzden size senet verilirken, şüphe ettiğiniz bir durum karşısında ilk bakmanız gereken detaylardan biri borçlu ve alacaklı kişinin imzasının olup olmadığıdır.

Ödenmesi gereken tutar

Senetlerde en önemli kısım elbette ödenecek tutar bölümüdür. Senet imzalarken mutlaka ödeyeceğiniz tutar kısmının yazılıp yazılmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Dolandırıcılığın
senetle ile daha rahat yapılmasından dolayı kötü niyetli insanlar bu yöntemi daha fazla kullanırlar. Ancak bir borçlunun burada dikkatli olması gerekmektedir.

Ödenmesi gereken tutar bölümü dolu ve aynı zamanda kapanmış olması gerekir.

Tek yazı olmalıdır

Son dönemlerde dolandırıcılık vakalarının sıkılaşması ile birlikte senetlere yönelik tedbirler ve getirilen kanunlar da daha kapsamlı bir hale getirildi. Aslında daha önce de bu kural olsa da çoğu
senet imzalayan ve hazırlayan kişi tek yazı kuralından çok da haberdar değil.

Bu da istenmeyen durumların başa gelmesine neden olabilmektedir. Senedin geçerli olabilmesi için yazılan tüm yazıların tek kişi tarafından ve farklı renkte olmayacak şekilde kalem kullanması gerekir.

Yukarıda saydığımız etkenlerden ve kurallardan herhangi birinin bulunmaması, senedin geçersiz olmasına neden olmaktadır. Senet nasıl geçersiz olur konusunda daha detaylı araştırma yaparak adınıza düzenlenen senetlerin geçerli olup olmadığını mutlaka sorgulamanız gerekir.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

  • Hayrullah Atalar
    3 sene önce

    “Tek yazı olmalıdır
    Son dönemlerde dolandırıcılık vakalarının sıkılaşması ile birlikte senetlere yönelik tedbirler ve getirilen kanunlar da daha kapsamlı bir hale getirildi. Aslında daha önce de bu kural olsa da çoğu
    senet imzalayan ve hazırlayan kişi tek yazı kuralından çok da haberdar değil.

    Bu da istenmeyen durumların başa gelmesine neden olabilmektedir. Senedin geçerli olabilmesi için yazılan tüm yazıların tek kişi tarafından ve farklı renkte olmayacak şekilde kalem kullanması gerekir.”

    Aciklamasi yapılmış bunun kanunu dayanagi varmi. Yada hangi mevzuatta duzenlrnmis. Elimizde icra takibi baslatilan bir senet var senette 4 farkli kisi tarafindan yazilmis yazi ornegi var. Bu durumda bu seneti ibdal ettirebilirmiyiz. Sindiden Tesekkurler…

    20
    yorum beğen
  • berna
    5 sene önce

    çok teşekkürler

    35
    yorum beğen