Ne iş yapsam ekibi olarak bugüne kadar sizler için yapılabilecek işler hakkında fikir verdik, bugün de yine değişik bir iş fikri olabileceğini düşündüğümüz yeni bir iş fikri ile karşınızdayız. Köpek oteli kurmak, yeni bir iş alanı adına tercih edilebilecek bir alandır.
Hayvan severlerin her geçen gün arttığı günümüzde, dünyanın bu en masum canlılarına karşı getirilen sıkı denetim ve yasalar sayesinde artık onların daha fazla korunduğu ve değer verildiği bir gerçektir. Eskiden sokak hayvanlarına karşı gösterilen ilgi bu kadar yoğun değildi ve insanlar çoğu zaman ancak arta kalan yemek artıklarını onlara ayırmayı tercih ediyorlardı. Şimdilerde getirilen yasalar sayesinde artık onlar da her canlı gibi belli haklara sahip oldular ve korunmaları konusunda devletin sert yasaları sayesinde eskisi gibi zarar görmüyorlar.
Neyse konumuz sokak hayvanları değildi aslında ama yeri gelmişken değinmek istedik.
Köpek oteli kurmak, ek gelir ya da ana gelir elde etmek isteyenlere sunulabilecek güzel bir fikirdir. Hem hayvanların ihtiyacını karşılamak hem bir hobi olarak değerlendirmek hem de bu işten para kazanmak gerçekten de güzel bir iştir diye düşünüyoruz. Peki, köpek oteli kurmak için nereden başlamak gerekir, köpek oteli nasıl kurulur, köpek oteli kazancı yüksek mi, nelere dikkat etmek gerekir? tüm bu soruların ayrıntılarını bu yazımızda sizlere sunacağız…
Makaleden Başlıklar
Son dönemlerde popüler bir sektör haline gelen kedi/köpek oteli ya da evleri, Türkiye’de ciddi rağbet gören alanlar olmaya başladılar. Evcil hayvan sahipleri, seyahate çıkarken ya da tatile çıkarken sevimli dostlarını bazen yanlarında götürme imkanına sahip olamayabiliyorlar ya da iş gezilerine çıkarken de yine karşılarına çıkan bazı engellerden dolayı dostlarını yanlarında götürmek gibi bir durumları söz konusu olmayabiliyor. Eskiden olsa yakın bir komşuya ya da eş dosta emanet edilerek gidilebilirdi ama şehirlerin büyümesi, insanların ihtiyaçlarının artması ve değişmesi ile birlikte artık sevimli dostları emanet edebilecek bir komşu ya da yakın bir akraba, eş dost bulmak artık eskisi gibi kolay olmayabiliyor.
Bu durumda evcil hayvan sahipleri ya başlarının çaresine bakacak alternatif yöntemler arıyorlar ya da kedi/köpek oteli gibi yerleri tercih etmek durumunda kalıyorlar. Siz de ek bir iş yapmak ya da ana bir iş yapmak için tercih edebileceğiniz bir alan olarak köpek oteli kurabilirsiniz. Ama bunu yaparken belli bazı şartları yerine getirmeniz gerektiğini unutmayın. Peki, köpek oteli nasıl kurulur?
Köpek oteli kurmak, görünürde güzel bir fikir ve para kazanmak için de güzel bir deneyim sağlar. Ama her önüne gelen böyle bir yer açamaz. Bu işin kendine göre bazı incelikleri vardır. Mesela eğitim almak, köpeklerin yaşamları hakkında bilgi sahibi olmak ve gerekli izin belgelerinin alınması gibi incelikler, bu işe başlamak isteyenlerin üzerinde durması gereken konuların başında geliyor.
Otel kurabilmek için gerekli izinlere ve belgelere sahip olmak aslında tek başına yeterli değil. Oteli kuracağınız alanı doğru seçmeniz de önemlidir. Mesela şehirden uzak olması, köpekler için ihtiyaç duyulabilecek tüm araç ve gereçlerin olması, ekip olarak köpek eğitiminden köpeklerin ihtiyacına karşı her şeyin doğru şekilde karşılanabileceği bir alan ve ekibin olması gibi detaylar da önemlidir. Neticede evcil hayvan sahipleri, sahip oldukları petlere en az çocukları kadar değer verirler ve kalacakları yerin de doğru şekilde hazırlanmış olmasını isterler. Yani köpek oteli kurmak güzel bir fikir olsa da son derece deneyim isteyen bir iştir.
Daha önceleri kaz çiftliği ve koyun çiftliği ile ilgili bilgi verdiğimiz yazımızda belgelerden söz etmemiştik. Zira bu iki iş için çok ciddi evraklar gerekmiyor sadece iş yeri açma ruhsatı ve gerekli bazı izinlerin olması yeterlidir. Ancak köpek oteli kurmak için gerekli evraklar bu kadar basit ve sıradan değil. Bunun için başvurulması gereken yer farklıdır. Ev ve Süs Hayvanları Yönetmenliği’ne uygun şekilde hareket etmeniz ve aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerektiğini unutmayın.
Aslında bu sorunun cevabı tamamen açacağınız yer ile alakalıdır ve yapacağınız reklama bağlıdır. Mesela mahalle arasında bir yer açmaya kalkışırsanız, kazancınız iyi olsa bile kısa bir süre sonra zabıtalarla sürekli muhatap olmak zorunda kalabilirsiniz. Çünkü her insan evcil hayvan beslemez ve mahalle arasında olması gerek hayvanların çıkarttıkları gürültüden gerekse de yayılan kokudan dolayı insanların rahatsız olmasına neden olabilir bu da şikâyet edilmenize neden olabilir. Ama şehre yakın ama aynı zamanda şehir ile ilişkisi olmayan bir yerde kurduğunuzda kafanız-kulağınız rahat eder ve kazancınız da artar.
Köpek oteli kurmak kazançlı bir iş mi? sorusuna ise vereceğiniz hizmetler daha net cevap verir. Mesela sadece barınak olarak hizmet verilen bir yer çok fazla tercih edilmez. Ama aynı zamanda köpek eğitimi verilen ve köpekler için farklı aktivitelerin düzenlendiği bir yer kurmanız durumunda elbette kazancınız da yüksek olur. Çünkü insanlar, daha çok hizmetin bulunduğu yerleri tercih ederler. Kabul edersiniz ki sevimli dostlarınız için otel seçimi yaparken onların her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı bir yerin olması sizin için önemli bir konudur. Aynı şekilde köpek oteli kurduğunuzda, müşterileriniz de sizden bunu bekleyeceklerdir.
Köpek oteli kurma fikri, son dönemlerde Türkiye’de oldukça popüler olan bir iş haline gelmeye başladı. Gerekli izin ve evrakları hazırlayanlar, köpeklerin ruh hallerinden anlayanlar ve kendini bu işe adayanlar, artık daha çok bu işe yöneliyorlar. Kazançlı bir iş olduğunu söyleyebiliriz. Mesela kuracağınız 50 odalı bir köpek oteli eğer her gün dolu olursa ve köpek başına 20 TL para aldığınızı düşünürseniz, 1000 TL sadece günlük gelir elde edersiniz. Bunun içinden masrafları çıkarttığınızda, personel parasını ayırdığınızda, ortalama bir yarısı sizin elinizde kalır ki bu da aylık 15 Bin TL gibi bir rakama tekabül eder. Yani kötü bir rakam değil.
Bu sorunun cevabını da yine kendiniz verebilirsiniz. Kuracağınız alanın büyüklüğüne göre, çalıştıracağınız personel sayısına göre ve sunacağınız ek hizmetlere göre harcamanız gereken para miktarı da değişir. Ama orta halli bir yer kurabilmek için bile arazi bedelini çıkarttığınızda ortalama 100 bin TL kadar bir masraf etmeniz gerekebilir. Tabi seçeceğiniz arazinin şehre olan yakınlığı, yani konumu, kuracağınız barınakların özellikleri, otelde vereceğiniz eğitim hizmeti varsa onların masrafı ve giderlerini de ayrıca hesaplamanız gerekiyor. Bu şekilde bir hesap yaparak ortalama ihtiyacınız olacak parayı daha rahat bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
Not: eğer köpeklerle yeteri kadar ilgilenebileceğiniz den emin değilseniz, kadroda sorununuz varsa kesinlikle böyle bir işe girişmeyin. Çünkü köpeklerin de hayat hakları vardır, unutmayın…
Köpeğinizi otele bırakırken yanında karnesini ve mamasını bırakmanız gerekmektedir. Köpek mamasını uygun fiyata satın almak için tıklayınız.
Bunlara da Göz Atabilirsiniz