Günümüzde seslendirme yaparak para kazanmak oldukça rövanşta olan bir meslektir. Ses sanatçısı nasıl olunur? Seslendirme yaparak nasıl para kazanabilirim? Seslendirme yaparak ne kadar para kazanabilirim? İle ilgili tüm merak ettiklerinizi kaleme aldık!
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların çalışabilecekleri ve emeklerinin karşılığını alabilecekleri alanların sayısı ve kategorisi de artış gösterdi. Sinema ve dizi sektöründe etkin bir şekilde kullanılan seslendirme teknolojisi bu alanda belki de milyonlarca kişinin para kazanmasına olanak sağladı. Her geçen gün daha fazla kişinin istihdam kazandığı seslendirme alanında eğitimli olmaları gerektiğini hatırlatalım. Aynı zamanda yetenek olmadan icra etmenin zor olduğu bu mesleğe son dönemde fazlasıyla ilgi ve alaka gösterilmektedir.
Seslendirme videolarında ya da animasyonlarda kaliteli iş yapmak ve kalite katsayısını arttırmak için uygulanan bir yöntemdir. Bu sayede izleyicinin, izlediğinden daha fazla keyif alması sağlanabilir. Genellikle çekilmiş bir görüntünün arka planında konuşmaktadırlar. Bu bağlamda oldukça etkileyici bir ses tonuna sahip olan ve sesini en verimli şekilde kullanabilecek kişiler bu meslekten iyi kazançlar elde edebilmektedir.
Peki, seslendirme yaparak para kazanabilir miyim? Eğitim almak şart mı? Nasıl para kazanabilirim? Gibi merak ettiğiniz soruları cevaplandıralım.
Makaleden Başlıklar
Filmler, belgeseller, diziler, çizgi filmler gibi her platformda seyrettiğiniz ve keyif almanızı sağlayan sesler vardır. Peki, kim bu sesler? Yeşilçam’dan bugüne kadar televizyon kanallarının çoğalması, yabancı yapımların artması, yarışma ve talk show gibi programların sevilmesi, dijital platformların yaygınlaşmasıyla birlikte seslendirme ve dublaj sektörü çok gelişti. Ancak seslendirme ve dublaj olarak film ve dizi sektörü algılanmamalı.
Mesela, çocuğunuzun bebeğinin veya robotunun sesi, AKBİL’de size seslenen ses, trafikte size yardımcı olan ses, size yol tarifinde bulunan sese kadar birçok alanda seslendirme mümkündür.
Seslendirme yapmak ve dublaj işinde hemen para kazanmak değil de zamanla daha iyi para kazanabileceğinizi söyleyebiliriz. Genelde firmalar tecrübeli ve bilgi ve birikime sahip kişileri arıyor. Dolayısıyla zaman isteyen bir meslek diyebiliriz. Ama bu işe çok erken yaşlarda başlayanlar işi bu her zaman bir avantajdır. Genellikle öğrenciler okul hayatlarında gelir elde edebilmek ve harçlıklarını çıkarabilmek adına bu işe başlıyorlar. Daha sonra sektörde tanındıkları için tercih edilen kişi haline alıyor ve dil lisanları da erken yaşta gelişmiş oluyor.
Düzenli para kazanmak istiyorsanız birden fazla şirketle beraber çalışmalısınız. Bazı firmalar iş bittin sonra emeğinizin karşılığını verirken, bazı büyük firmalar sizi düzenli çalıştırıyor ve aylık ücret veriyorlar. Seslendirme ve dublaj sektöründe SSK’lı çalışan pek yoktur. Dolayısıyla bu sorumluluk sizde olduğu için SSK’nızı siz ödüyorsunuz diyebiliriz. Kısacası; tamamen emek isteyen bir iş sektörüdür.
Öncelikle şunu belirtelim, güzel bir sese sahip olmak tabi ki bir artıdır. Aynı zamanda yalnız çalışmayı da seviyorsanız bu iş tam size göre diyebiliriz. Seslendirme ve dublaj işini bir eğitim almadan yapanlar olsa da talebin günden güne artmasıyla birlikte 2010 yılında Milli Eğitimde seslendirme ve dublaj bölümü açıldı. Dilerseniz Milli Eğitimden eğitiminizi alarak seslendirme işlerine başvurabileceğiniz gibi eğitim almadan da iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Bölüm açılarak değerlenen bu meslek için ilerleyen zamanlarda şirketler eğitimi bir şart olarak arar mı? Neden olmasın.
Animasyon filmlerinin ve televizyon programlarının birçoğunda seslendirme yöntemi kullanılmaktadır. Seslendirme yapan kişiler, animasyon filmindeki bir karakteri ya da televizyon programındaki bir kişiyi seslendirerek gelir elde edebilecektir. Bu seslendirme şeklinde görüntüdeki gerçek duyguyu izleyiciye sunmak oldukça önemlidir.
Online çeviri yaparak para kazanmanın yollarını öğrenmek için tıklayın.
Reklamların olmazsa olmazı kesinlikle seslendirme sanatçılarıdır! İzlediğiniz reklamları daha ilgi çekici hale getiren genellikle dış sestir. Reklam seslendiriciliği ve aynı zamanda dış ses olarak da nitelendirilen bu meslek oldukça iyi kazançlar elde etmenizi sağlar.
Diğer bir seslendirme yöntemi olan podcast seslendirmesi; internet üzerinden yayınlanan ses dosyalarıdır. Genellikle seri halde ve birbirleriyle bağlantılı ses kayıtlarından oluşur. Ses sanatçılarının kazanç elde edebilecekleri podscast seslendirme yönteminde, oldukça fazla içerik çeşidi sayesinde kendinize uygun bir içerik bulabileceğinizden eminiz.
Sosyal medyadan veya internet üzerinden birçok alanla ilgili eğitim içeriklerine ulaşmak mümkündür. Görsel ve yazılı içeriklere ek olarak sunulan seslendirme bölümünde görev alacak olan kişiler, kısa süre içerisinde bu yöntemden kazanç sağlamaya başlayacaklardır.
Oyun geliştiricileri oyunlarda nasıl yöntem izlenmesi gerektiğini, efektleri ve ara sahneleri etkili halle getirmek için kimden destek alırlar? Tabii ki, seslendirme sanatçılarından! Oyun videolarındaki seslendirme performansları oyunun kalitesini ve oyunun oynanabilirliğini etkileyen en önemli faktörlerden birisidir.
Youtuber olarak nasıl gelir elde edildiğini öğrenmek için tıklayın.
Özellikle çağrı merkezlerinde sıklıkla ihtiyaç duyulan bu seslendirme yönteminde, seslendirme sanatçısı çalıştığı firmaya ait çağrı merkezine bağlanan müşterilerin yönlendirilmelerini sağlayacaktır. Dolayısıyla iyi kazançlar elde edebileceğiniz bu diğer yöntemi de deneyebilirsiniz.
Hızla büyüyen seslendirme sektöründe sürekli yeni platformların açıldığını görmek mümkün. Bu yüzden kendi portfolyonuzu oluşturmalı ve oluşturduktan sonra kendi internet sitenizi açmalısınız. Markanızın orijinalliğinizi ve kimliğinizi yansıttığından emin olun!
Seslendirme yapmak isteyen bir kişi, yapacağı seslendirme işinin türüne göre farklı oranlarda kazanç elde edecektir. Genel olarak 15 saniyelik bir seslendirme için 100 dolar, 30-60 saniyelik bir reklam seslendirmesi için 250 dolar kazanmak mümkündür. Bir kitap seslendirmek isterseniz ise seslendireceğiniz kitap başına 3.000 dolar gibi bir kazanç elde edebilirsiniz.