arama


Kaz Çiftliği Kurmak | Kaz Yetiştiriciliği İle Para Kazanma 2023

kaz çiftliği
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • neisyapsam neisyapsam

Kaz çiftliği kurmak ve para kazanmak isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda, işin nasıl ve nereden başlanması gerektiği hakkında ayrıntılı bilgilere yer vereceğiz.

Her insan belli bir dönem, şehir hayatından sıkılmaya başlar ve güzel bir köyde yeni bir hayata başlamak ister. Tabi yeni bir hayata başlamak için yeni bir işe ihtiyaç duyulur. Köy yerinde yapılabilecek ve yormayacak işlerden biri kaz çiftliği kurmak olur. Peki, kaz çiftliği nasıl kurulur, maliyeti nedir, kaz çiftliği kurulurken nelere dikkat etmek gerekir? Tüm bu soruların cevabını bu yazımızda sizlere vereceğiz.

Şehirlerin karmaşık hayatından sıkılıp biraz daha kırsal kesimde yaşama fikri güzeldir elbette ama bunun için de en azından geçim kaynağı olabilecek veya zaman geçirmek için uğraş verilecek bir işin olması gerekir. “Ne iş yapsam?” sorusu ile başlayan bu serüvenin sonunda kaz çiftliği kurma fikri sıcak geliyor. Ama bu işe nereden ve nasıl başlanması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak ve buna göre hareket etmek önemlidir.

Kaz çiftliği nasıl kurulur?

Kentleşmenin yaygınlaşmaya başladığı günümüzde, köy hayatının özlemini çekenlerin sayısı da bir hayli artışa geçmeye devam ediyor. Ormanlık bir alanda, sessiz bir ortamda kaz yetiştirmek hem geçim kaynağının doğru şekilde karşılanmasına hem de özlenen köy hayatına geri dönmeye yardımcı olur. Peki, kaz çiftliği kurulurken nelere dikkat edilmelidir?

Kaz Çiftliği Kurmak

Kaz çiftliği kurmak isteyen birinin öncelikle arazi seçimi konusunda dikkatli olması gerekir. Şehirden biraz uzak, ormanlık bir alana yakın mümkün mertebe sulak bir arazi satın alması veya kiralaması işin başlangıç noktasında yeterli gelecektir. Tabi bu seçimi yaparken yırtıcı hayvanların bulunduğu bir yerden uzak olmasına dikkat etmek gerekir, aksi halde besleyeceğiniz kazlar, başkalarının kurbanı olabilirler.

Kaz çiftliği için arazi seçimini yaptıktan sonra sıra kümes seçimine gelecek. Kümes seçimi, kaz beslemek isteyenlerin en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında gelir, çünkü kazlar, soğuktan çabuk etkilenen hayvanlardır, dolayısıyla seçtiğiniz arazi eğer soğuk bir bölgede ise ek olarak tedbir almanız gerekebilir. Kümes seçimi yaparken kaz sayısına göre seçim yapmanız ve ısı yalıtımı uygulamanız gerekecek.

Kaz Çiftliği Kurmak

Yavru alabilmek için dikkat edilmesi gerekenler

Şehir hayatından sıkılarak daha nezih bir ortamda kaz beslemeye karar vermeniz isabetli bir seçim olacaktır. Ama kazlardan yavru elde etmek istiyorsanız biraz daha uğraş vermeniz gerekecek. Yavrulamaları için kuluçka sistemini doğru şekilde ayarlamanız durumunda kaz üreticiliği yapmak için önünüzde herhangi bir engel kalmayacak.

Kaz Çiftliği Kurmak

Kaz kümesinin bakımı nasıl olmalıdır?

Kaz çiftliğimizi kabataslak kurduğumuzu var sayıyoruz. Ama burada önemli olan başka bir konuyla daha karşılaşacağız o da kümesin temizliği… Kaz kümesinin temizliğini günlük olarak yapmanız gerekir. Çünkü bu hayvanlar, aşırı kirli ortamları çok sevmezler, sağlıkları açısından da pekiyi bir şey değil. Temizlikle birlikte sağlıklarının düzenli olarak kontrol altında tutulması da önemlidir. Bunun için sağlıklarını sürekli kontrol etmeleri için rutin olarak kaz çiftliğine bir veteriner hekimi getirmeniz gerekecek.

Kaz çiftliği kurarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kaz çiftliği, kaz üretimi için kurulur. Dolayısıyla kazların yaşamları hakkında bilgi sahibi olmanız önemli bir konudur. Kazların hangi dönemlerde yumurtladıklarını, yumurtaların çatlama süresini hızlandırmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olursanız işiniz daha da kolay olacaktır.

Kazlar, Ocak ve Şubat ayları arasında başlayan 130 günlük bir yumurtlama dönemi geçirirler. Bu dönemi doğru şekilde değerlendirdiğinizde, alacağınız verim de bir hayli artmış olacak. Yumurtaların çatlaması için kümesi günde 14 saat aydınlatmanız gerekir. Gün ışığının ortalama 12 saat olduğunu düşünürsek geriye kalan zamanda kümesin aydınlanması için ek bir aydınlatma sistemine ihtiyacınız olacaktır.

Kaz Çiftliği Kurmak

Kazlar neyle beslenir?

Kaz çiftliği sahipleri aslında bu konu hakkında bilgi sahibi olsalar da bu işe yeni girenlerin genellikle düştükleri hatalardan biri kazları mısırla beslemeleridir. Kazlar mısır yemeyi sevseler de bu durum yumurtaları için iyi değil. Çünkü mısır, yumurtaların kalitesini düşürür ve bu da elde edeceğiniz yeni yavruların sayısında düşüşün yaşanmasına neden olur. Bu yüzden uzman kaz yetiştiricileri, mısır ile beslemeyi uygun görmüyorlar.

Kaz çiftliği kurmanın maliyeti ne kadardır?

Kaz çiftliği maliyetini hesaplayabilmek için öncelikle kaç kaz ile işe başlayacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Ortalama 500 kazlık bir çiftlik için en az 2 dönüm araziye ihtiyacınız olacak. Araziye üstü kapalı bir kümes alanı oluşturmak, havalandırma ve ısıtma sistemini de eklediğinizde maliyet ortalama olarak ortaya çıkar.

500 kazın bulunduğu bir çiftlik kurmak için kazları alacağınız bölgeye bağlı olarak değişmekle birlikte 125-150 arasında bir rakama ihtiyacınız olacak. 500 tanesini 125 TL’den aldığınızı düşünürsek ortalama kazlar için harcamanız gereken para 62,500 TL olacaktır.

Arazi seçimi konusunda tabi ki karar sizin ama ortalama şehirden uzak, kimsenin pek tercih etmediği bir yerde çiftliğinizi kurmayı düşünürseniz buna da en az 150 Bin TL gibi bir rakam harcamanız gerekecek.

Kaz Çiftliği Kurmak

Yumurta alarak üreticilik yapmak istiyorsanız, kaz çiftliği kurma maliyetine bir de kuluçka sistemini eklemeniz gerekir. Bu da her kuluçka makinesi için 2500 TL civarında bir para ödemenizi gerektirecek ki 4 tane aldığınızı varsayarsak bu iş için de 10 Bin TL para harcamanız gerekir.

Kaz çiftliğinin bakım ve diğer ihtiyaçlarınızı kendi başınıza karışılmayı düşünüyorsanız elbette personel için ek bir para harcamanıza gerek kalmayacak ama profesyonel bir çiftlik kurmak istiyorsanız en az 2 personel kazların bakımı için gerekli olacaktır. Bu da ortalama aylık 5 bin TL gibi bir maaş ayırmanızı gerektirir. Tüm bunları hesapladığınızda bir kaz çiftliği kurmak için ortalama olarak 200 milyar kadar bir maliyete ihtiyacınız olacaktır. Tabi bu rakam, farazi bir hesap üzerinden yapıldığı için kuracağınız kaz çiftliğinin maliyeti, seçeceğiniz özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.

Kaz çiftliğinden ne kadar kâr elde edilir?

“Her şey hoş güzel, masrafları da yaptık ama bu kaz çiftliğinden ne kadar para kazanacağız?” dediğiniz duyar gibiyim. Hemen kabataslak bir hesap yapmaya başlayalım.

Çiftliğinizi kurdunuz ve 500 kaza sahipsiniz. Kazlar, bir yumurta sezonunda ortalama 30 yumurta verirler. Yani 500 kazdan 15 bin adet yumurta elde etmiş olursunuz. Kaz yumurtası fiyatı ortalama 15 TL’dir. Bu rakamı hesapladığınızda bir sezonda sadece yumurtadan kazanacağınız para, 10 TL’den hesaplandığında 150 Bin TL eder. Kaz etinin kilosu 50 ile 75 TL arasında, ciğeri ise 200 TL civarındadır. Sezon sonunda kesimhaneye göndereceğiniz kazlardan elde edeceğiniz geliri de bu şekilde hesaplayabilirsiniz.

Tabi kazların sadece etinden ve yumurtasından yararlanmayacaksınız. Kaz tüyü yastıkların, yorganların yapıldığını hesaba katarak sadece yıllık kaz tüyünden kazanacağınız paranın da azımsanacak bir miktarda olmayacağını görebilirsiniz. Yani son derece kârlı bir iş olacağını söyleyebiliriz.

Kaz Çiftliği Kurmak

Kaz çiftliği kurmanın riskleri nelerdir?

Hayal edince, rakamları hesaplayınca gayet mantıklı bir iş gibi geliyor değil mi? Ama bu işin de kendine göre bazı riskleri var. Peki, kaz çiftliği kurmanın riskleri nelerdir?

  • Kümes hayvanlarında salgın hastalıklar en çok görülen durumların başında gelir.
  • Kümes hayvanlarının bakımı, diğer hayvanlara göre daha zordur.
  • Beklediğiniz gibi bir verim elde edemeyebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz arazinin koşulları kazlar için uygun olmayabilir.
  • Yumurtlama dönemini iyi hesaplayamazsanız, elde edeceğiniz yumurtaların sayısında bir hayli düşüş görülebilir.

Yukarıda kaz çiftliği kurmak isteyenlere verdiğimiz bu bilgiler haricinde kendi çapınızda işinize yarayacak diğer bilgileri de inceleyerek “ne iş yapsam?” sorusuna cevap verebilir ve böylelikle hem şehir hayatından uzaklaşabilir hem de güzel bir kazanç elde edebilirsiniz.

Ramanov Koyun Çiftliği Nasıl Kurulur?

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI