Ne iş yapsam ekibi olarak sizlere ek kazanç elde etmenizi sağlayacak yeni fikirler sunmaya devam ediyoruz. İnternet dünyasının yeniliklerini keşfederken, bir konu hakkında bilgi edinmek için araştırma yaparken ya da bir şeyi merak ettiğinizde arama motorlarına sorunuzu sorarken karşınıza onlarca site çıkar ve bu sitelerde verilen bilgiler olur. Bu bilgiler, aslında konu itibari ile birbiri ile aynıdır, tek fark “özgün makale” olarak yazılmalarıdır. Özgün makale, bir konu hakkında kişinin kendi fikirlerini beyan etmesi demektir.
İşte buna genel olarak verilen isim “editörlük” adıdır. Yani bir konu hakkında yazı yazan kişiye editör denir. Editörlük yaparak para kazanma, son yılların en popüler işlerinden biri haline geldi. Lise mezunu, üniversite mezunu, memur, amir, doktor, ev hanımı ve kısaca aklınıza gelebilecek her alanda faaliyet gösteren kişilerin evlerinde veya iş yerlerinde boş vakitlerinde makale yazarak para kazanmaları popüler bir işe haline geldi. Peki, editörlük yaparak para kazanma hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
“Editörlük” aslında kelime anlamı olarak “makale yazan kişi” ya da “yazarlık yapan kişi” anlamında değildir. Bir şeyleri düzenleyen anlamındadır. Ama internet sitelerinde araştırma yaparken bu konu hakkında karşınıza çıkacak genel bilgiler, makale yazan kişilere editör dendiği ile ilgilidir. Bu yüzden biz de “makale yazarak para kazanma” başlığı atmak yerine “editörlük yaparak para kazanma” başlığını daha uygun gördük.
Makale yazmak, sanıldığı kadar kolay bir iş değil aslında. Her ne kadar webmaster forumlarında bu işi yapan çok sayıda kişi ile karşılaşsanız bile çoğunun gerçek anlamda makale yazma ile uzaktan yakından alakası yoktur. Genel olarak kabul edilen kural “özgün yazı olması” olduğu için bir şeyler karalayan kişiler de kendileri için “editör” yakıştırması yapabilmektedir.
Makaleden Başlıklar
Editörlük ya da makale yazarlığı yapmak için öncelikle bilgi ve birikime ihtiyaç vardır. İşin temelinde; imla kurallarına hakim olmak, kelime dağarcığının zengin olması, bir konuyu bağlarken iyi seçilmiş kelimeleri kullanabilmek ve internet ortamında yayınlanarak amaç arana konuda üst sıralara çıkmak olduğu için SEO kurallarına uygun yazı yazmak, işin en gerekli kurallarıdır. Eğer bunlardan biri veya birkaçı eksik ise makale yazılsa da okunabilecek bir makalenin ortaya çıkması beklenemez.
Makale yazarlığı alanında uzun zamanların deneyimine sahip biri olarak şunu kesin bir dille ifade etmede bir mazur görmüyorum. “Yazar, konu seçimi yapamaz.” Neden mi? İnternet sitelerinde sipariş olarak alınan yazılar ya da makaleler, kişilerin ilgi alanına göre verilmez. Aslında verilmesi daha iyidir ama sağlık alanında bir yazı ihtiyacınız olduğunda bir doktordan makale yazmasını isteyemezsiniz, isteseniz bile muhtemelen çok uçuk bir rakam verecektir. Burada bulabileceğiniz ve değerlendirebileceğiniz en iyi çözüm, makale yazarlarından destek almak olur. Ama makale yazarı “ben sağlık alanında yazmıyorum” dediğinde, işin ucunu kaçırmış olursunuz. Bir makale yazarının da “ben bu alanda yazamam” demesi, büyük bir handikap ve kendi işi ile çelişmesi anlamına gelir. Peki, bilinmeyen bir alan hakkında nasıl makale yazılabilir?
Elbette her insanın kendine göre ilgi duyduğu ve bilgili olduğu bazı alanlar vardır. Mesela moda yazarları, sağlık makalesi yazarları, ürün tanıtım yazarları ya da kişisel blog yazarlarının her birinin kendine ait bir alanı vardır. Ama editörlük yaparak para kazanmak isteyen biri için alanın çok da önemli olmaması gerekir. Sadece bazı prensiplerine bağlı kalması yeterli olacaktır.
Bilmediğiniz bir konu hakkında makale siparişi aldığınızda korkmayın ve “ben bu işi yapamam” demeyin, yaparsınız. Sadece biraz beyin jimnastiği yapmanız ve konuya hâkim olmak için biraz araştırma yapmanız gerekecek. Örneğin; “coronavirus hakkında makale istiyorum” şeklinde bir sipariş aldınız ve hastalık henüz yeni bir hastalık olduğu için klasik mantıkla konuya dair bilginiz olsa da işin derinlemesine indiğinizde işin içinden çıkamayabilirsiniz. Böyle bir durumda yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir;
Yukarıda saydığım bu adımları takip ederek işe koyulursanız, hiç bilmediğiniz bir alanda bile gayet başarılı bir yazı yazabilirsiniz. Ancak genel olarak gördüğüm sonuçlar çok da farklı olmuyor. Editörlük yapmayı, kelimelerin eş anlamlılarını bularak yazmak olarak algılayan çok sayıda makale yazarı var. Bu tamamen yanlış bir şeydir. Çünkü eş anlamlı kelimelerle yer değiştirmek, sadece hazır bir yazıyı biraz daha uğraşarak kopyala yapıştırmantığı ile yazmak olur. Oysa makale yazarlarının kendi cümlelerini kurmaları, konu hakkında doğru bilgi vermeleri gerekir.
Editörlük, diğer internet işlerine göre daha zordur. Çünkü yeni gelen konular hakkında bilginiz yoksa ya da aynı başlıkta birden fazla makale isteniyorsa bir yerden sonra tıkanabilir ve yazmak istemeyebilirsiniz. Bu nedenle editörlük işini basite almamak gerekir. Peki, ne kadar kazanılır editörlük işinden? İşte bu tamamen size bağlı bir durumdur. Günlük ortalama kaç kelime yazabilirsiniz? 500-1000-2000-5000 ya da daha üstü. Makaleler eğer makale yazarının ayrı bir çalışma planı yoksa genellikle kelime bazlı olarak değerlendirilir. Şu an hali hazırda en ucuz makale 100 kelimesi 1,5 TL’den yazılıyor. Günde 1000 kelime yazarsanız 15 TL kazanırsınız, daha fazla yazarsanız elbette kazancınız da artmış olur.
Eli yatkın olan, klavyesine güvenen ve farklı alanlarda yazı yazabileceğine inanan herkes makale yazarak para kazanma sanatını değerlendirebilir. Bunu kendi kurduğunuz web sitesinden reklam yaparak duyurabileceğiniz gibi webmaster forumlarına üye olarak yayınlanan iş ilanlarına yorum yaparak, forum sitelerinde kendinizi tanıtan bir makale yayınlayarak, verdiğiniz hizmetler hakkında geniş bilgiler vererek reklamınızı yapabilirsiniz. Genellikle işin başlangıcında olanlar bu şekilde editörlük yaparak para kazanıyorlar.
Bir süre sonra alanınızda tanınan bir makale yazarı olduğunuzda, artık webmaster forumlarına çok da ihtiyacınız kalmıyor. Çünkü artık sabit müşterileriniz olmaya başlıyor ve sürekli iş isteyen müşterilerse zaten yeni müşterilere ihtiyaç duymadan istediğiniz gibi işinizi yürütmeye başlıyorsunuz.
Daha önceki dönemlerde Google arama motorundan veya diğer arama motorlarından bir konu hakkında araştırma yaptığınızda, karşınıza az sayıda site çıkardı ve bu sitelerde verilen bilgiler genellikle kısa olurdu. Ama arama motorlarının algoritmaları değiştiği için artık kısa makaleler kabul edilmiyor bu yüzde editörler bir konu hakkında daha uzun yazılar yazmak zorunda kalabiliyorlar. İşin zor olan ve can sıkan yanı da bu. Çünkü hem yazının uzun olması hem de kelime tekrarına düşmeden yazıyı yazmak bir hayli zorlayıcı olur. Bu nedenle böyle yazı siparişleri aldığınızda, farklı birçok kaynaktan yararlanarak makale yazmanız gerekir. Buna ek olarak yazdığınız makaleyi daha sonra bir daha gözden geçirerek gerek kelime hatalarını gerekse de fazla kelimeleri ya da cümleleri aradan çıkartın. Böyle bir yazı yazmanız hem site açısından hem de arama motorları açısından daha uygun olur.