Son zamanlarda Sıkça sorulan sorular arasında ben gemiye gidip Kaptan olmak istiyorum ve bunun için ne yapmalıyım gibi bir çok sorular soruluyor.
Bu sorular arasında; Ben okulunu okumadan gemi Kaptanı olabilirmiyim gibi gündelik hayatımızda birçok sorular duymaktayız. Öncelikle bunu cevaplayalım.
Önceden olsaydı gemi kaptanı olmak reislik ile aynı sıfatdaydı, belirli bir hizmet verdikten sonra gemi kaptanı belgesi alınabiliyordu.
Yönetmelik düzene girdikten sonra gemi kaptanı olmak için belirli okullarda belirli düzeyde lise ve üniversite okuyarak gemi kaptanlığının ilk adımını atmaya hak kazanıyorsunuz .
Lise dönemini belirli bir okulda bitirdikten sonra isterseniz okul bitiminde bir gemide 2 sene boyunca staj eğitimi alıp sınava girerek YAKIN yol kaptanı 3. zabit ehliyeti almaya hak kazanabilirsiniz. İsterseniz Üniversite okuyarak UZAK yol kaptanı ehliyeti yani 2. veya 3 . zabit ehliyeti almaya hak kazanabilirsiniz.
Okul Okumadan Gemide Çalışabilirmiyim?
Okul okumadan da gemide hizmet verilebilir. Bunun için gerekli belgeler nedir ?
Gemi Adamı Yeterliliğine Sahip olmak için Gerekli Belgeler;
- Nüfus Cüzdanı
- İkametgah Belgesi
- Lise Diploması (İlk Okul)
- Sabıka Kaydı
- Arkası beyaz olacak şekilde Fotoğraf
- Gemi Adamı olabilir Sağlık Raporu
- Askerlik durum belgesi
- Yarım Kapaklı Dosya Ve Sarı Zarf
Tabi bu belgelere sahip olmak direk gemiye binip güzel bir iş güzel bir maaş alacağınız anlamı taşımıyor. Bunun için öncelikle güzel bir gemi güzel bir gemi firması bulmak bu işin en cazibeli yanıdır.
Öncelikle sizi uyarmamız gereken bazı ciddi konular var Denizcilik aslında dışardan gözüktüğü gibi kolay bir meslek değildir. Dünyada madencilikten sonra gelen 2. en zor meslekler arasındadır.
Bazı insanlar sizlere denizcilik çok kolay desede inanmayın neden mi ?
Bir düşünün , marmara denizinin her hangi bir sahilinde yürüyorsunuz ve gemilere doğru bakıyorsunuz içinizden ah o gemide bende olsaydım diyorsunuz, fakat göründüğü gibi değil .
Gördüğünüz o denizler sadece Marmara’dan ibaret değil 🙂
Bu meslekte daha önce bulunan biri olarak size başımdan geçen bir olaydan bahsedeyim . Akdeniz bölgesinde Lübnan açıkları diye tabir ettiğimiz sakin denizde seyir etmekteydik .
Gökyüzü bir anda öyle bir karanlığa büründüki sanki gök kayboldu.
Ve denizin üzeri bir anda oynamaya başladı . Oynamak dediysem bildiğiniz dalgalar yükselmeye başladı .
Hayatınızda böyle bir sallanmayı ne bir deprem anında yaşamışsınızdır nede ufacık bir kayıkla denizde balık tutarak .
Dalgalar bir anda geminin boyunu neredeyse aşarcasına yükseldi, tabi her çıkışın birde inişi olduğu için yaklaşık 135 m boyunda olan gemi dalga bitimi diye tabir edilen ana denk geldiğinde herkezin yutkunma sesini duyduğumu söyleyebilirim. Devamını anlatmak sizi bu meslekten soğutmaya götürebilir.
Tabi yukarıda vermiş olduğum örnek sürekli olacağı anlamı taşımıyor.
Gemide çalışmanın güzel tarafları kötü olan taraflarından çok daha fazladır.
Birazda Güzel Taraflarından Bahsetmek Gerekirse
- Öncelikle kafanızda olan maaş sorunu açıklayalım evet bu doğru karaya nazaran gemilerde çalışan en alt personel bile yaklaşık 3500 4000 bin TL civarı iş başlangıcı yapabiliyor .
- Gemide aldığın maaşı bir yerde harcayamıyorsunuz.
- Yemek derdiniz olmuyor
- Birçok ülkeyi gezebiliyorsunuz, dünyada farklı farklı yerler farklı farklı insanlar tanıyabiliyorsunuz
- Özellikle İngilizce başta olmak üzere birden fazla dil öğrenebiliyorsunuz.
Ülkelerin genelinde birçok sektörde iş bulamama iş bulupta yeterli maaşın alınamadığını göz önünde bulundurduğumuzda , herkesin düşüncesinde birçok işten önce düşünülen sektördür denizcilik.
Gemide Hizmet vermek isteyen adaylar için Gemi şirketi bulmak
- Bütün gereken belgeleri bir bir çıkarttınız ben gemiye çıkmaya hazırım diye kendinizi şartladınız. Bu işin aslında kolay tarafıydı az yukarıda size ufakça bir hatırlatma yapmış olduğumuz gibi gemi bulmak o kadar da pek kolay olmuyor bazen
- Gemiye ilk çıkacağınız için birden fazla şirketlere gidip cv bırakmak durumunda kalacaksınız.
- Cv bıraktığınız birçok şirket biz size dönüş yapacağız diyip sizi beklemeye alacağı olacaktır.
- Kendinize uygun bir firma ve hayalini kurduğunuz gemide çalışmakta tabiki mümkün.
- Şirket ve Gemi bulmanın bir diğer püf noktasıda bu işlerle ilgilenen iş bulma aracı olan yani simsar ismiyle bilinen kişilerdir.
Kısaca Simsardan bahsetmek gerekirse ;
- Simsar kelimesi Arapça kökenlidir.
- TDK’ya göre Simsar kelimesi Komisyoncu anlamına gelmektedir.
- Simsar bir çok işlerde kullanılabilir örneğin Borsa Simsarı gibi,
- Denizcilik’de ise iş bulmaya yarayan kişi anlamına gelir.
- Yani siz gemiye çıkmak istediğinizde kendinize belirlediğiniz simsar ile görüştükten sonra size gemide alacağınız maaşın ilk yüzde 10 veya 15 ini alacak şekilde size Gemi bulabilirler.